Безопераційні методи лікування травм коліна

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Колінний суглоб є найбільшим в організмі людини і задіяний практично у всіх видах руху (біг, ходьба, стрибки, згинання ноги в коліні і т.д.). Тому ймовірність його пошкодження набагато вища, ніж інших суглобів.

Травма може виникнути як в результаті короткочасного впливу сили, що значно перевищує межу міцності кістки в місці пошкодження, так і внаслідок поступового зношування або запалення структур суглоба. Будь-які нездужання в області суглобів (біль, набряки і т.д.) вимагають огляду лікаря-травматолога для встановлення точного діагнозу.

Види травм коліна, які лікують без оперативного втручання

Однак не при всіх травмах і захворюваннях потрібна операція на суглобі коліна.

  • При легкому ударі досить дати пошкодженій кінцівці спокій і накласти на неї еластичну бинтову пов’язку. При більш серйозному ударі, можливо, буде потрібно накладення шини.
  • У разі незначного пошкодження меніска можна теж обійтися без операції. Коліно фіксують нерухомо терміном на 3-4 тижні. Одночасно призначають знеболюючі лікарські засоби і хондропротектори. Потім призначають курс фізіотерапевтичних процедур. Прі більш серйозних порушеннях операція на меніску колінного суглоба незамінна.
  • При незначному надриві зв’язки прикладають лід і фіксують кінцівку за допомогою шини. Носять таку пов’язку від 1 до 6 тижнів. При значному надриві не тільки прикладають холод, але й призначають знеболюючі та нестероїдні протизапальні препарати. На місце ушкодження накладають гіпсову лангету терміном на 3-4 тижні. Потім призначають фізіотерапевтичні процедури.
  • При артрозі колінного суглоба (гонартрозі) відбувається поступове руйнування хряща. На I-II стадії розвитку цього захворювання рекомендуються:
    • фізичні процедури;
    • прийом нестероїдних препаратів;
    • введення в суглоб ін’єкційно хондропротекторов.
  • При синовіїтах (запальних процесах в синовіальній оболонці) проводиться пункція суглоба. Синовіальна рідина досліджується на наявність інфекцій (наприклад, хламідій). У разі виявлення інфекції призначається курс антибактеріальної терапії. Для лікування неінфекційного синовіїту при необхідності вводяться стероїдні препарати, наприклад, дипроспан.

Також рекомендується:

  • лікувальна фізкультура суглобів з обмеженням осьового навантаження (рекомендовано плавання);
  • зниження ваги;
  • дієта;
  • зміна способу життя, роботи в разі потреби. Слід виключити або максимально зменшити вертикальне навантаження, замінивши його на горизонтальне.
Форма запису на консультацію
Перелом стегна у літніх пацієнтів: ускладнення і профілактика
Перелом стегна у літніх людей – важка травма, яка не тільки знижує активність літньої людини, а й загр
Профілактика травм суглобів при заняттях спортом
На стані суглобів негативно позначаються будь-які підвищені навантаження, особливо професійні заняття спортом. Хр
Профілактика ускладнень при ендопротезуванні
Як відомо, ендопротезування в Одесі або заміна суглоба є оперативним втручанням, тому завжди існує ймов